Składniki:
1 kg schabu bez kości
15 różyczek świeżych lub mrożonych brokułów
2 jajka
0,5 torebki suszonego tymianku
0,5 kostki masła ekstra
4 łyżki pikantnej musztardy
2 łyżeczki vegety
Sposób przygotowania:
Schab należy umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha. Następnie natrzeć
mięso Vegetą i schować na całą dobę w lodówce. Następnego dnia brokuły podzielone na małe różyczki blanszować w osolonym wrzątku przez 4 minuty i dokładnie odcedzić. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić brokuły i zalać je roztrzepanymi jajami. Bardzo delikatnie mieszać, aż do ścięcia się jajek. Odstawić do wystygnięcia.
Schab wyjmujemy z lodówki i bardzo długim nożem robimy na całej jego długości dziurę - można ją powiększyć za pomocą drewnianego trzonka od łyżki. W tę pustą przestrzeń delikatnie wkładamy brokuły z jajkiem. Otwór musi być bardzo szczelnie i dokładnie wypełniony.
W miseczce łączymy miękkie masło z musztardą, dokładnie mieszając i ucierając obydwa składniki. Musimy otrzymać jednolitą, gładką masę, którą smarujemy schab. Na koniec mięso dokładnie obsypujemy tymiankiem, szczelnie owijamy folią aluminiową do pieczenia i wkładamy do blaszki. Podlewamy bulionem (może być z kostki rosołowej - 0,5 litra bulionu). Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz