
2- żółtka
200 g. mąki
120 g.mąki
łyżka kwaśnej śmietany
sól,pieprz
Farsz:
grzyby wcześniej ugotowane-150g.
jedna cebula drobno pokrojona
jedna cebula drobno pokrojona
10g.masła
sól pieprz.
Na stolnicy połączyć składniki ciasta (masło musi być miękkie),
ciasto zagnieść,odstawić na 30 min.do lodówki.
Na patelni stopić masło zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę,dodać drobno posiekane grzyby,przesmażyć,doprawić solą,pieprzem i odrobiną majeranku,odstawić do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawiać (najlepiej kieliszkiem do wina ) kółka,na każde kłaść farsz,dokładnie zalepić brzegi i ułożyć na blasze,piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni,aż pierożki się zezłocą.
Stanowią wyśmienity dodatek do barszczu czerwonego.
Na stolnicy połączyć składniki ciasta (masło musi być miękkie),
ciasto zagnieść,odstawić na 30 min.do lodówki.
Na patelni stopić masło zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę,dodać drobno posiekane grzyby,przesmażyć,doprawić solą,pieprzem i odrobiną majeranku,odstawić do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawiać (najlepiej kieliszkiem do wina ) kółka,na każde kłaść farsz,dokładnie zalepić brzegi i ułożyć na blasze,piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni,aż pierożki się zezłocą.
Stanowią wyśmienity dodatek do barszczu czerwonego.
1 komentarze:
Zamierzam zrobic na wigilie pierogi i oczywiscie barszcz czerwony. Wyprobuje Twoj przepis. Wydaje mi sie ,ze zamiast 120g maki musi byc 120 g masla? Pozdrawiam , Jola.
Prześlij komentarz