Pieczona panga z musem grzybowym


Składniki:

• 250 g filetów z pangi

• 200 g prawdziwków lub podgrzybków

100 g liści świeżego szpinaku

natka pietruszki

1 pomidor

60 g masła

sparzony szczypiorek do związania

200 ml słodkiej śmietanki

2 jaja

3 łyżki bułki tartej

szczypta gałki muszkatołowej

2 ząbki czosnku

3 g szafranu

50 ml żuru

100 ml białego wytrawnego wina

sól, pieprz, oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą, przyprawiając posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Po usmażeniu studzimy, następnie miksujemy na gładko, dodając bułkę tartą, jaja, sól i pieprz, zmiksowaną masę mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Filety pangi czyścimy, wyrównujemy i wykrajamy równe romby, tak by pasowały do siebie.

Na jeden kawałek ryby nakładamy farsz z grzybów, drugim przykrywamy; filety wiążemy sparzonymi pędami szczypiorku, tak aby się nie rozpadały.

Kładziemy na blachę wyłożoną posmarowanym oliwą pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Do garnka wlewamy wino, gotujemy, dodajemy szafran, mieszamy, czekając aż wywar nabierze koloru, potem wlewamy wodę od żuru i słodką śmietankę.

Redukujemy, czyli zmniejszamy objętość płynu; na koniec dodajemy łyżkę masła.

Na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy ząbek czosnku i grubo pokrajane umyte liście szpinaku, posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową.

Chwilę mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory.

Na talerzu układamy szpinak, na to upieczoną rybę faszerowaną grzybami, polewamy sosem szafranowym i dekorujemy natką pietruszki.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails