
Składniki:
10 udek kurczaka
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ziarenek sezamu lub potłuczonych orzechów
sok z 1/2 cytryny
łyżka słodkiego sosu chili
łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Imbir obrać i posiekać. Sezam lub orzechy uprażyć na suchej patelni, orzechy dodatkowo potłuc. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć płaska stroną noża. Wrzucić do miksera wszystkie składniki oprócz kurczaka i zmiksować.Udka rozłożyć na dużym talerzu. Posmarować dokładnie marynatą. Włożyć do naczynia z przykrywką i wstawić do lodówki. Przechowywać je tam kilka godzin. Położyć udka na blachę do pieczenia posmarowana tłuszczem lub wyłożoną pergaminem. Piec 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st., aż mięso będzie miękkie, a powierzchnia udka brązowa. Oprószyć pałeczki prażonym sezamem i podawać ciepłe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz