Aromatyczne pomidory


Składniki:

1 kg małych twardych pomidorów
pęczek bazylii
0,2 litra białego lub czerwonego octu winnego
0,8 litra wody
4 łyżki cukru
po łyżeczce ziaren: pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, goździków i gorczycy
kilka papryczek chili
kilka listków laurowych
gałązka świeżego estragonu


Sposób przygotowania:

Pomidory, chili, estragon i bazylię umyj, po czym dokładnie osusz. Pomidory przekrój na pół, włóż do słoików razem z bazylią, chili i listkami laurowymi. Teraz zagotuj ocet z wodą, przyprawami i cukrem. Zalej pomidory w słoikach, tak aby były całkowicie przykryte marynatą, słoiki starannie zamknij. Pomidory nadają się do spożycia po 4-6 tygodniach.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails