
Składniki:
30 dag suchych płatków lasagne
50 dag tłustego białego sera lub sera ricotta
2 jajka
8 dag tartego parmezanu
60 dag pokrojonych porów
łyżeczka tymianku
5 dag masła
250 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać z jajkami i 5 łyżkami tartego parmezanu. Dodać sól, pieprz, gałkę. Zagotować duż? ilość wody, dodać łyżkę oleju i rzucać pomału płatki makaronu. Gotować ok. 6 min. Gotować je porcjami. Odcedzić i przepłukać zimną wod?. Pory dusić z tymiankiem w 2 dag masła przez 10 min, dodać ?mietankę, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do masy serowej.
W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem ułożyć na zmianę warstwy lasagne i nadzienia. Posypać każdą warstwę parmezanem. Ostatni? porcję nadzienia posypać jeszcze wiórkami. Włożyć do piekarnika na ok. 35 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz