Śledź po kaszubsku


Składniki:

0,5 kg śledzi solonych
1 kg cebuli
koncentrat pomidorowy
śliwki suszone
ogórek kiszony
pieprz
sól
majeranek
mleko
olej

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od 1 godziny do 8), kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w ćwierć plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka. Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwilę. Całość wrzucamy do słoików warstwami (cebula-śledzie-cebula). Zostawiamy na 12 godzin.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails