Dorsz z grilla z pomidorową sałatką


Składniki :
Świeże filety z dorsza
natka pietruszki
cytryna
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kilka liści laurowych
kilka gałązek pomidorków koktajlowych

Przygotowanie :
W misce wymieszać posiekaną pietruszkę z rozgniecionym czosnkiem i oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
Dresingiem posmarować filety dorsza, odstawić na 15 minut. Cytrynę pokroić na plasterki.
Rybę ułożyć na folii aluminiowej z plasterkami cytryny, liśćmi laurowymi, oraz z posmarowanymi oliwą pomidorkami koktajlowymi, przed zawinięciem folią posypać solą i pieprzem.
Grillować około 15 minut.

Sałatka pomidorowa :
2 dojrzałe, słodkie pomidory, pokrojone na kawałki
2 pomidory odmiany bawole serce, pokrojony na kawałki
10 małych żółtych pomidorków, przekrojonych na pół
oliwa z oliwek
sok z jednej limonki
parę listków św bazylii
sól i pieprz do smaku
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki skropić sokiem z limonki i oliwą, doprawić solą i pieprzem oraz świeżymi listkami bazylii.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails