Piersi z kurczaka z warzywami


Apetyczne zielone warzywa
i soczyste pomidory przykryte
złocistymi kawałkami kurczaka.

Składniki :
500 g pomidorów
oliwa z oliwek
4 filety z piersi kurczaka
2 pokrojone w plastry cebule
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki octu z czerwonego wina
150 g zielonego groszku ( może być mrożony)
2 pokrojone w plastry cukinie
zioła prowansalskie
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Pomidory sparz i obierz ze skórki, przekrój je na pól, usuń nasiona i pokrój.
Piersi posmaruj oliwą i grilluj po 10 minut z każdej strony, do momentu aż mięso będzie dobrze dopieczone. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż do miękkości cebulę, oraz czosnek, dodaj ocet winny, pokrojone pomidory, zioła, pieprz i sól do smaku.
Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na małym ogniu, aż odparuje woda i z pomidorów zrobi się gęsty sos. Dodaj groszek i cukinię, przykryj warzywa kawałkami kurczaka i podgrzewaj na małym ogniu ok 15 min. aż warzywa będą miękkie.
Udekoruj danie natką pietruszki.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails