Łosoś pieczony w sosie chrzanowym


Składniki :

1kg fileta z łososia łososia (widziałem również tuńczyka podobnie przyrządzonego)
1/3 litra mleka
kostka masła
1 szklanka białego chrzanu
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek posiekanego kopru
sok z jednej cytryny
3 łyżeczki mąki
15 różyczek blanszowanego brokułu
sól, św. pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa

Przygotowanie :

Łososia pokrój na steki, przypraw skrop delikatnie sokiem z cytryny i obsmaż.
Przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem.
W rondlu rozpuść resztę masła i rozprowadź mąkę, ciągle mieszając.
Delikatnie zagotuj, dodając sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Odstaw z ognia, rozprowadź zasmażkę mlekiem.
Jak wszystko się połączy znów zagotuj mieszając, dodaj chrzan i sok z cytryny.
Powstały sos nałóż na obsmażone steki z łososia.
Całość obłóż brokułami, posyp posiekanym jajkiem, wymieszanym z posiekanym koprem. Piecz w piekarniku o temperaturze 180 st przez 20 minut.
Do tuńczyka zamiast brokułów i chrzanu dodajemy podsmażony szpinak z boczniakami z dodatkiem śmietany 36%.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails