Rosół z królika



Składniki:

jedna cała tuszka z królika
łodyga selera naciowego
5-6 marchewek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 kostki bulionu drobiowego
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki

sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Warzywa oczyścić i pokroić, czosnek zmiażdżyć w łupince. Wątrobę i nerki królika wyjąć, tuszkę podzielić na porcje.
Mięso i warzywa, czosnek zmiażdżony w łupince, ziele angielskie, liść laurowy umieścić w większym garnku, dodać kostki rosołowe i nalać tyle wody, by zakryło składniki.
Gotować na wolnym ogniu ok dwóch godzin.
Pod koniec można dodać pokrojone nerki i wątrobę i gotować jeszcze z 5 minut. Wlać nieco oliwy, dodać posiekaną natkę pietruszki i delikatnie zamieszać.
Doprawić solą i pieprzem.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails