Składniki :
8 pomidorów
dwa opakowania fety greckiewj
2 zielone ogórki
1 sałata rzymska lub lodowa
garść oliwek czarnych i zielonych bez pestek
Sos :
2 zielone ogórki
1 sałata rzymska lub lodowa
garść oliwek czarnych i zielonych bez pestek
Sos :
sok z 2 cytryn
150 ml oliwy z oliwek
150 ml oliwy z oliwek
łyżeczka dobrej musztardy
łyżka ziół prowansalskich
zmiażdżony ząbek czosnku
sól i świeży pieprz, szczypta cukru.
sól i świeży pieprz, szczypta cukru.
Przygotowanie sosu :
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy łyżeczkę musztardy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Przygotowanie :
Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, a ogórki i fetę w dużą kostkę.
Do miski wkładamy porwane liście sałaty, ( nie krojone ) na nich kładziemy kawałki pomidorów, ogórka i sera.
Dorzucamy oliwki i polewamy sosem.
Można dodać jak ktoś lubi paprykę świeżą i cebulę czerwoną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz