
Składniki :
dwie jędrne młode cukinie
dwa większe pokrojone w kostkę pomidory
mozzarella
1/2 pęczku kopru
1/2 pęczku kopru
świeża bazylia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oliwy
Cukinię obrać ze skórki i cieniutko pokroić w paseczki.
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Przygotowanie :
Cukinię obrać ze skórki i cieniutko pokroić w paseczki.
Wyrzucić gniazda nasienne!
Cieniutkie paseczki cukinii włożyć do miski.
Posypać solą i odstawić.
W drugiej misce wymieszać pomidory, mozzarellę, posiekany koper, sok z cytryny, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć paseczki cukinii na dużym talerzu, a na środek nałożyć sałatkę z pomidorów.
Przed podaniem proponuję posypać listkami świeżej bazylii, podawać z chrupiącymi maślanymi grzankami.
Wyśmienita sałatka do różnego rodzaju mięs z grilla.
0 komentarze:
Prześlij komentarz