
Sposób przygotowania:
Dla sześciu osób:
70 dag filetów z sandacza, 36 dużych krewetek, dwa jogurty naturalne, jeden kawałek świeżego imbiru, dwa ząbki czosnku, jedna łyżka curry, dwie limonki, 10 liści świeżej mięty, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 50 dag ryżu typu Basmati, sól.
Obrać i posiekać czosnek.Obrać i zetrzeć imbir, zetrzeć skórkę z jednej limonki i wycisnąć sok z drugiej.Wszystko dodać do jogurtu, plus jeszcze curry i wymieszać. Dodać posiekaną kolendrę i miętę. Sandacza pokroić na niewielkie kawałki.
Zrobić 12 szaszłyków, układając na przemian kawałki sandacza i krewetki.Polać sosem jogurtowym i odstawić do marynowania na jedną godzinę w chłodne miejsce.
Ugotować ryż:płukać długo pod zimną wodą, wsypać do garnka, zalać zimną wodą i gotować 11 min na małym ogniu. Odcedzić i trzymać w cieple.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Szaszłyki piec z obu stron 5-8 min.
Moja rada- znacznie tańszą wersję można zrobić z kawałkami piersi kurczaka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz