Pasztet domowy


Składniki:

1 kg cielęciny

1 kg podgardla wieprzowego

0,6 kg wątroby ( cielęcej, wieprzowej, wołowej)

4 małe bułki wodne

2 porcje jarzyny

2 duże cebule

6 jajek

sól, pieprz, curry

smalec, bułka tarta do wysmarowania

Sposób wykonania:

Mięso gotować z jarzyną i cebulą w osolonej wodzie, nie całkiem do miękkości. Wątrobę rozkroić i sparzyć wrzątkiem. Bułki namoczyć w rosole spod mięsa. Wszystko przemielić dwa razy w maszynce, doprawić, wbić całe jajka, wymieszać na gładką masę. Wyłożyć do rondla lub tortownicy wysmarowanej smalcem i posypanej bułka tartą (tortownicę wyłożyć folią aluminiową żeby tłuszcz nie wyciekał). Piec ponad godzinę w nagrzanym 180- 200 st. C piekarniku. Na górze można położyć cieńkie plastry surowej lub wędzonej słoniny.


Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails