Kompot Malinowy


Składniki:

1 kg cukru ,

dowolna ilość malin ,

słoiki z dobrymi ,nowymi wieczkami


Sposób przygotowania:

Słoiki wymyc i wysuszyć, szczegolnie suche muszą być wieczka.
Zagotować wodę (proporcje zachować czyli na 3litry wody- 2 kg cukru, na 4,5 l wody -3 kg cukru - wszystko w zalezności od ilości malin ,które chcemy zaprawić) , do gorącej wody dodac cukier i mieszać syrop do zagotowania się, następnie zmniejszyć gaz na mały płomyczek ( absolutnie nie gasić płomienia) ,
Wymyte maliny powkładać do słoja do 2/3 wysokości i zalać wrzącym syropem ,który cały czas gotuje się na gazie.
Syrop ma sięgac brzegów słoika idealnie pod sam wierzch, zakręcić szczelnie zakrętki i szybko obracać słoiki do góry nogami- tak pozostawić na całą noc, a rano przeneść do piwnicy.

Share this post!

Bookmark and Share

1 komentarze:

Olive Oil pisze...

ja uwielbiam kompot malinowy z dodatkiem jabłek

przepis tu:http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/08/kompot-malinowo-jabkowy.html

Related Posts with Thumbnails