
Składniki:
1 kg aronii (najlepiej zamrożonej),
2 kg jabłek np. antonówek (lub gruszek albo pół na pół jabłek i gruszek),
0.5 kg cukru (a właściwie to do smaku - jak kto lubi można oczywiście więcej).
Sposób przyrządzenia:
Zamrożoną aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min. Dodać połowę jabłek, cukier i gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień. Następnie dodać resztę jabłek i gotować, aż masa masa nabierze szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę (szumowiny). Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min. Taki dżem podaje się tak jak żurawinę, czy borówki - do zimnych mięs (drób, dziczyzna), ale można dodawać go również do kruchych ciast.
0 komentarze:
Prześlij komentarz