
-pierś z kurczaka 35 dag
-20 dag krewetek
-2 marchewki ,cukinia, papryka czerwona i żółta
-papryczka chilli
-2 ząbki czosnku, kawałek imbiru, łyżka oleju
-szklanka mleka kokosowego
-natka pietruszki
-pęczek dymki ,sól i pieprz
Marchewki obrać, umyć i pokroić na cienkie wstążki. Papryki oczyścić i pokroić w cieniutkie paski. Cukinię pokroić skośnie w cienkie plasterki.
Paprykę chilli rozkroić wzdłuż, oczyścić z pestek opłukać i posiekać.Czosnek oraz imbir obrać i posiekać.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w nie cienkie paski.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso- (dobrze obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu) , dodać czosnek, paprykę chilli, imbir po chwili dodać mleczko kokosowe, marchewkę i dobrze mieszając gotować na małym ogniu. Na koniec dodać krewtki, pokrojoną w długie paski paprykę i w kostkę cukinię i dusić około 10 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dymkę oczyścić i pokroić skośnie na kawałki.
Mięso z krewetkami i warzywami wyłożyć na talerze, posypać dymką i natką pietruszki.
Podawać najlepiej z ryżem lub makronem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz