Zupa " Ucha"


1 kg małych ryb (karasie, okonie, płotki)
1kg filetów z dużych ryb ( karp, szczupak, lin, pstrąg)
2 cebule
włoszczyzna
szklanka wytrawnego białego wina
ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper
cytryna
sól i pieprz

Ryby oczyścić i dobrze umyć. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z małymi rybami, pokrojoną w krążki cebulą, zielem angielskim i listkami laurowymi.
Gotować w dwóch litrach wody na małym ogniu pod przykryciem przez 40 min.
Filety pokroić na kawałki i włożyć do wywaru. Gotować jeszcze z 15-20 min. Wlać wino.
Dodać posiekaną zieleninę i pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem razowym lub ziemniakami ugotowanymi w skórce.

Zupa jest specjalnością kuchni rosyjskiej gotowaną wyłącznie ze świeżych ryb słodkowodnych.
Szczególnie jest ceniona z ugotowanego u nas niedostępnego sterleta ( gatunek jesiotra) , oraz dość drogiego węgorza.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails