
1 kg wieprzowej golonki
butelka ciemnego piwa
2-3 marchewki
seler mały
3 ząbki czosnku
Przyprawy:
3-4 listki laurowe
papryka czerwona (mielona)
ziele angielskie
majeranek
miód
sól i ziarnisty pieprz
Z kilku łyżek piwa, łyżeczki miodu i majeranku przyrządzić marynatę, natrzeć mięso przyprawami, czosnkiem, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia.
Pozostawić na noc!
Zalać mięso wrzątkiem z przyprawami i dodać resztę piwa.
Do tego dodać pokrojoną w paski marchew i seler oraz kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gotować wszystko razem ok godziny.
Golonkę wyjąć, skórkę naciąć w kratkę i posypać papryką.
Włożyć do brytfanny, posmarować miodem i piec ok 30 - 40 min w 220 stopniach. Oczywiście sprawdzać stan potrawy podczas pieczenia, stopniowo zmniejszać temperaturę żeby nie spalić naszej golonki.
Pod koniec pieczenia włożyć pokrojoną w piórka cebulę.
Do tego idealnie pasuje kapusta, buraki na ciepło i ziemniaki pieczone w skórkach.
Nie zapominać o ostrym chrzanie i dobrej musztardzie francuskiej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz