
3 słodko kwaśne jabłka
seler korzeniowy średniej wielkości
15 wyłuskanych orzechów włoskich
łyżka posiekanej pietruszki
sok z cytryny
3/4 szklanki majonezu
cukier, pieprz i sól
Jabłka obrać przekroić i wydrążyć gniazda. Pokroić w sporą kostkę i polać połową soku z cytryny.
Seler obrać, zblanszować, ostudzić pokroić w słupki i skropić resztą soku z cytryny.
Orzechy grubo posiekać. Rozdrobnione składniki dobrze wymieszać z majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem.Na samą górę posypać pietruchą posiekaną.
Podawać jako przystawkę - przekąskę razem z grzankami lub pieczywem.
Moja rada: Ja dodaję świeżą paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz