
Czas gotowania 30 min.
Zamiast suszonej soczewicy można wykorzystać soczewicę z puszki wtedy czas gotowania będzie o połowę krótszy.
1,5 szklanki suszonej soczewicy (ja kupuję soczewicę czerwoną)
2 kostki kostki bulionowej
3 ząbki czosnku
sos sojowy
200 - 250 g szynki
sól i pieprz
Soczewicę starannie opłukać i zalać zimną wodą 4 szklankami wody. Zagotować.
Następnie dodać kostkę rosołową, dosypać 1/2 łyżeczki soli.
Gotować 30 min. Po 15 min dodać do zupy wyciśnięty czosnek a pod koniec gotowania wrzucić szynkę pokrojoną w cieniutkie paseczki.
Zupę doprawić sosem sojowym, pieprzem i solą.
Moja rada:
Ja dodaję łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego i obsypuję serem tartym prze samym podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz