Udka z kurczaka z kapustą włoską



Jedne udko = jedna osoba
Ja dam przepis na 4 osoby.

4 udka z kurczaka
300g wędzonego boczku
papryka słodka i ostra (można zrobić taką małą mieszankę)
olej
1/3 litra bulionu z kostki rosołowej
natka pietruszki
sól i pieprz

Udka umyć i natrzeć pieprzem, solą i naszą mieszanką z paprykową.
Wstawić na ok 20 min do lodówki. Później podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Udka zalać bulionem i dusić 30 min.
Kapustę pokroić w ćwiartki i włożyć na 5 min do osolonego wrzątku.
Wyjąć i osączyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i dodać razem z kapustą do udek.
Całość doprawić jeszcze do smaku i na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Moja rada
Najlepiej podawać z ziemniakami pieczonymi w całości lub ugotowanymi w skórce.
Równie dobrze pasuje kasza gryczana lub ryż.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails