Marchewka ze śmietaną i szczypiorkiem


1 kg marchwi
pęczek szczypiorku
sok z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
4 łyżki śmietany
3 dag masła
1 łyżka cukru
gałka muszkatołowa.
Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki 1/2 cm i długości 4 cm.
Podduś ją z masłem i cukrem w garnku na małym ogniu.
Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Dolej pół litra wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Pod koniec gotowania zwiększ ogień aby odparować wodę, dodaj sok z cytryny,sok z pomarańczy, śmietanę i doprowadż do wrzenia przez 1-2 min. Dopraw do smaku i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Moja rada: ja dodaję świeży estragon lub kolendrę.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails