
1,5 kg indyczej piersi
zioła posiekane (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek, koper)
4 marchwie
1 kg ziemniaków
3 pomidory
2 cebule
300g kalafiora (może być mrożony)
250 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
3 ząbki czosnku
oliwa
100 ml mleczka kokosowego
100 ml bulionu
1 łyżka curry
1 łyżka imbiru
Dużą pierś z indyka rozkroić na jeden płat. Piekarnik nagrzać do 200 st. Mięso natrzeć solą, pieprzem białym i ziołami. Zrolować, owinąć jedną warstwą folii aluminiowej.
Roladę piec ok godziny.
Warzywa oczyścić. Kalafior przygotować ( jak jest świeży to pokroić go w różyczki), marchew w plasterki, ziemniaki i pomidory w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
Warzywa (oprócz pomidorów) podsmarzyć na oliwie. Wlać mleczko kokosowe i bulion. Wszystko ładnie poddusić ok 10 min. Doprawić curry solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z pieca. Końce folii odwinąć, sos z pieczeni zlać do rondelka i zagotować z 200ml wody z dodatkiem imbiru, soli, pieprzu. Można sos zagęścić.
Mięso polać oliwą lub dobrym vinegrettem i dopiec na złoty kolor w temp 240 st.
Podawać z ryżem, sosem i warzywami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz