Placek serowo - budyniowy


30 dag mąki
2 dag drożdży20 dag cukru
1/2 mleka
20 dag masła
starta skórka z pomarańczy
5 jajek
torebka budyniu waniliowego
1/2 soku z pomarańczy
50 dag miękkiego twarogu
60 dag moreli lub mogą to być brzoskwinie z puszki.
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i posypania blachy

Mąkę, pokruszone drożdże, 5 dag cukru, szklankę letniego mleka, skórkę z pomarańczy , szczyptę soli, 10 dag miękkiego masła, jajko-wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć i odstawić na 40 min w ciepłe miejsce.
Budyń i 5 dag cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować .Wlać mleko z budyniem i cukrem. Mieszając zagotować. Wystudzić a następnie zmiksować z twarogiem oraz sokiem pomarańczowym.
Resztę masła zmiksować z 5 dag cukru, 4 żółtkami i połączyć z masą żółtkową. Dodać masę serowo- budyniową, wymieszać.
Morele umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.
Blachę natłuścić, obsypać bułka tartą i ułożyć ciasto. Masę serową ułożyć na ciasto, na wierzch ułożyć połówki moreli i piec w temp 190 st przez 40 min.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Najlepiej kroić je kiedy ostygnie bo ciepłe będzie się rozpadać.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails