Rostbef wołowy z warzywami


600 g wołowiny ( rostbef )
korzeń pietruchy
2 cebule
seler ( mały kawałek)
zielenina ( nać pietruchy i koper )
2 marchewki
3 ząbki czosnku
przecier pomidorowy
2 kostki rosołowe
świeża bazylia
sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
trochę ziół prowansalskich.

Mięso umyć, pokroić w podłużne dość grube kawałki. W każdym zrób podłużne nacięcie. Część warzyw obierz, umyj i pokrój w długie cienkie paski, dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, liskiem laurowym i drobno posiekaną zieleniną. Wszystko dobrze wymieszaj.
Farsz warzywny umieść w kieszeniach mięsa.Tak przygotowane kawałki mięsa podsmaż w bardzo niewielkiej ilości oleju, wraz z plasterkami cebuli, marchewki, pietruchy i selera.
Przełóż mięso z warzywami do rondla. Całość zalej bulionem z kostki rosołowej. Dodaj liść laurowy, pieprz, sól i zioła prowansalskie.
Dusić na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu odwracając mięso i podlewać delikatnie bulionem. Wtedy mięso będzie bardziej soczyste.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zrób sos. Posyp świeżą bazylią.
Mięso podawaj z ryżem lub kaszą na sypko, równie dobrze pasuje makaron penne.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails