Jajka w cieście drożdżowym


Ciasto :
30 dag mąki
5 dag masła ( może być margaryna)
5 dag drożdży
2 żółtka
1/3 szklanki mleka
szczypta soli i cukru
Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi.

Farsz :
6 jajek
szpinak
30 dag mielonego mięsa
2 czubate łyżki bułki tartej
jedno żółtko
2 łyżki śmietany do posmarowania ciasta
sól i pieprz

Mąkę połączyć z letnim mlekiem, drożdżami, szczyptą solą, cukrem i żółtkami.
Dobrze wyrobić ciasto, dodając na końcu stopione masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Mięso wymieszać z 2 jajkami i bułką tartą. Ugotować na twardo 4 jajka i je obrać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i rozłożyć na nim farsz. Szpinak zaparzyć wrzątkiem, odsączyć. Mięso przykryć szpinakiem a na środku ułożyć ugotowane jajka Ciasto zawinąć i mocno zacisnąć brzegi.
Zółtka połączyć ze śmietaną i posmarować dokładnie zrolowane ciasto.
Piec w temp. 180 st przez 35 min.
Moja rada:
-takie ciasto jest wyśmienitym dodatkiem do czystych zup.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails