Schab w ziołach po francusku


1,5 kg schabu
mieszanka ziół (majeranek, tymianek, bazylia,
rozmaryn, koper, szczypiorek, pietruszka)
400 ml śmietany 30%
sól i pieprz.
Do tego dochodzą warzywa:
2 pory
400 g papryki (może być papryka mix w kolorze)
4 cebule
2 ząbki czosnku

Pory dokładnie oczyścić i pokroić w cieniutkie plastry i rozłożyć w natłuszczonej brytfannie.
Paprykę oczyścić, podzielić na cząstki i rozłożyć na krążkach pora.
Cebule obrać i pokroić w krążki, położyć na paprykę.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Mięso natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Położyć na warzywach do brytfanny.
Zalać śmietaną 30% wymieszaną z solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku ok 80 min. podlewając sosem śmietanowym od czasu do czasu tak aby utworzyła się złota skorupka.
Po 50 min zmniejszyć temp w piekarniku do 180 st.
Pieczeń wyjąć z pieca i delikatnie pokroić w plastry.
Warzywa wymieszać z resztą śmietany, podgrzać doprawić do smaku i podać razem z mięsem.
Moja rada:
Do pieczeni ze schabu polecam ziemniaki pieczone w całości lub kaszę gryczaną z burakami.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails