Kurczak faszerowany


Średni kurczak
350 g mięsa wieprzowego
3 ziemniaki
6 rzodkiewek
2-3 marchewki
2 cebule
garstka oliwek
łyżka rodzynek lub z 5 suszonych śliwek
5 pomidorów
2 ząbki czosnku
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki margaryny lub oleju
sól i pieprz i cukier do smaku.

Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj z wierzchu pieprzem i solą, a od wewnątrz tylko solą. Lekko obsmaż ze wszystkich stron na oleju lub margarynie ok 5 min.
Mięso wieprzowe ugotuj i pokrój w kawałki. Ziemniaki, marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pokrojone pomidory i cebule oraz wyciśnięty czosnek.
Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż na oleju ok 10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy rodzynki i oliwki, dopraw do smaku cukrem i pieprzem i podsmaż jeszcze z 10 min.
Gotowym nadzieniem napełnij kurczaka przełóż do rondla i podlej niewielką ilością wody.
Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika ok 180 st.
Upieczonego kurczaka udekoruj rzodkiewkami, pomidorami i natką pietruszki.
Moja Rada :
kurczak będzie bardziej soczysty jak go zszyjesz i ułożysz go w rondlu szwem do dna.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails