Zupa krem ze szpinaku i boczniaków.


Jaka jest nasza narodowa potrawa?
Bigos, pierogi, schabowy z kapustą....?
Pewnie i tacy się znajdą że tylko na tym przystają i nie mają pojęcia na temat dobrego jedzenia w naszej kulturze.
Ja stanowczo twierdzę że zupy!
Jemy ich prawie 75 litrów na głowę w ciągu roku. Najwięcej na świecie:)
Ulubiony to " Król Rosół" - podstawa wielu zup i sosów oraz "Królowa Pomidorowa" z makaronem czy ryżem.
Proponuję po za królewską parą spróbować innych rozgrzewających zup jak na przykład...

Składniki:
Opakowanie mrożonego szpinaku200 g boczniaków
150 g twarożku koziego
1/2 szklanki śmietany 36 %
Bulion drobiowy
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojone w paski boczniaki, obrany i posiekany czosnek oraz szpinak (nie trzeba rozmrażać). Podsmaż kilka minut ciągle mieszając, dopraw do smaku gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj kozi twarożek, dokładnie wymieszaj tak aby się rozpuścił.
Całość przełóż do garnka i zmiksuj blenderem, dodaj bulion drobiowy w takiej ilości aż uzyskasz ulubioną konsystencję.
Na koniec dodaj śmietanę .
Ja dodaję jeszcze jajko ugotowane na twardo.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails