Składniki
400 g surowego tuńczyka
5 - 6 filetów anchois
jedna długa bagietka pokrojona ukośnie na kanapki lub niewielkie bułeczki przekrojone w pół
250 g suszonych pomidorów z zalewy
biała cebulka pokrojona w kostkę
sok i skórka z cytryny
olej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
olej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Tuńczyka
oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron i obsmażać przez 20 sekund
z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni. Tuńczyk powinien w
środku być surowy.
Pokroić
rybę w cienkie plastry. Suszone pomidory, skórkę, sok z cytryny,
anchois i cebulę utrzeć na jednolitą masę. Nie musi być gładka!!!
Pieczywo
posmarować pastą i kłaść na nią plastry tuńczyka. Proponuję posypać
koprem, szczypiorkiem, dodać świeżego ogórka i sałaty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz