![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgflovCWv1LFhi0N63Hc0tbRf27aLM771EQwi_y6czDNWW3DWtp-PKPxoZXU8Mgbz3RFN1v5_-W44TzvQD14u8LJnrCshqCwOlwAh8IiahfBnAMx1H09SRuFAORPeKqwEYKMJh0ZtL5HrDK/s400/40662.png)
Składniki :
jedna dynia (ok 2kg)
1 kg cukru
dwa pomarańcze
250 ml wody
Przygotowanie :
Dynię przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry, obierz ze skóry, a następnie pokrój w większą kostkę. Pokrojoną cukinie zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin, od czasu do czasu zamieszaj. W tym czasie dynia puści sok, który zmieni się w lekki syrop.
dwa pomarańcze
250 ml wody
Przygotowanie :
Dynię przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry, obierz ze skóry, a następnie pokrój w większą kostkę. Pokrojoną cukinie zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin, od czasu do czasu zamieszaj. W tym czasie dynia puści sok, który zmieni się w lekki syrop.
Po
12 godzinach przygotuj pomarańcze i pokrój je na cienkie plasterki,
włóż do rondla i zalej szklanką wody. Zagotuj, aż zmiękną. Dodaj dynię z
cukrem i gotuj na małym ogniu, aż miąższ dyni się rozpadnie, a płyn
zgęstnieje. Nałóż dżem do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręć.
0 komentarze:
Prześlij komentarz