
15 dag chudego boczku
bulion warzywny 500ml
5 ząbków czosnku
pomidory pelati
pęczek szczypiorku
świeża bazylia lub suszona - można dać oregano.
masło dla smaku i zapachu.
olej, lub oliwa pieprz świeżo zmielony i sól morska
Czosnek obrać, pokroić na plasterki, boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oliwie, lub oleju.
Pokrojony czosnek smażyć na małym ogniu, na złoty kolor, z dodatkiem masła. i soli morskiej.
Dodać pelati, dusić na małym ogniu, ok 10 min, dodać bulion i gotować, aż troszkę odparuje.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą cukru.
Szczypiorek posiekać i wrzucić do zupy. - nie żałować!
Moja rada:: do zupy pomidorowej zawszę dodaję świeżą bazylię, nać selera i kromkę razowego pieczywa, lub grzankę serowo - maślaną. Można podawać, z łezką mascarpone, lub po prostu posypać startym serem i zjeść pożywną zupkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz