Pora na grzańca.

W zimne wieczory i nawet poranki nic tak nie rozgrzewa, jak odrobina dobrego alkoholu, z dodatkiem aromatycznej pomarańczy, żurawiny, cynamonu, goździków i imbiru, z dodatkiem miodu.
Podstawą dobrego grzańca jest oczywiście czerwone wino, niektórzy kochają się w piwie w grogu na wódce, lub whisky..


Składniki i przygotowanie :

3/4 szkl. cukru 

mała szklanka wody

1 laska cynamonu 

butelka czerwonego wina

4 łyżki miodu - może być więcej, jak ktoś lubi. 

W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu. Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Dodaj goździki, miód i starty imbir, lecz nie dodawaj skórki z pomarańczy, żeby goryczka nie powstała podczas gotowania.
Wlej wino i gotuj, aż będzie parować, tylko nie doprowadzaj do wrzenia. Można dodać anyż i suszone jabłka.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails