Brokuł w kremowej postaci z grzankami.


Czas przygotowania 20-25 min.
Można użyć brokułów świeżych lub mrożonych (mrożonych to tak z dwa opakowania na 4 osoby)
3 kostki bulionowe
gałka muszkatołowa
szklanka śmietany
żółtko
5 plasterków cytryny
sól, pieprz, groszek ptysiowy

Plasterki cytryny zalać czterema szklankami wody.
Gotować z 5 min i wyjąć. Do wody wrzucić brokuły i kostki rosołowe. Gotować z 15 min.
Przy użyciu świeżych brokułów należy gotować z 5-7 min.
Brokuły zmiksować. Jeżeli krem byłby za gęsty można dodać wody lub bulionu.
Śmietanę roztrzepać z żółtkiem i wlać do zupy ciągle mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz najlepiej startą gałką muszkatołową.
Zupę podgrzać, nie gotować i podawać z groszkiem ptysiowym.
Moja rada:
do zupy brokułowej idealnie pasują grzanki czosnkowe z masełkiem i serek mascarpone.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails