Pomidory zapiekane z młodym szpinakiem


Składniki :
10 pomidorów średniej wielkości ( najlepsze są bawole serca)
500 g świeżego młodego szpinaku
trzy małe cebule czerwone
główka drobno pokrojonego czosnku
40 ml dobrej oliwy, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzać
do 200 stopni C. Pomidory przekroić na pół.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać pomidory, pokrojone w piórka cebulę, czosnek i oliwę. Doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać ok 4O minut. W dużej misce ułożyć szpinak i wrzucić na wierzch zapieczone pomidory, razem z powstałym sokiem. Dobrze wymieszać, żeby szpinak zmiękł i natychmiast podawać z grzankami zrobionymi z bagietki, albo dobrym makaronem, lub piersią z kurczaka z grilla i mozzarellą.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails