
Składniki :
4 - 5 pęczków botwinki z buraczkami
sok jednej cytryny
świeży ogórek pokrojony w cieniutkie plasterki
pęczek kopru świeżego, posiekanego
świeży pęczek szczypiorku drobno posiekanego razem z szalotką
litr maślanki naturalnej
litr zsiadłego mleka (można go dostać w takiej biedronce, albo od gospodarza który ma krówki)
500 gr śmietany 12 %
2 -3 łyżki koncentratu buraczkowego
cukier, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę drobno kroimy, buraczki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko zagotowujemy w małej ilości wody. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Maślankę, śmietanę i zsiadłe mleko razem wymieszać, dodać ogórki pokrojone w cieniutkie plasterki, koper posiekany, szczypior i botwinę z buraczkami wystudzoną. Doprawić do smaku koncentratem buraczkowym, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na dobę i podawać z jajkiem.
Nie dodaję rzodkiewek gdyż stają się drewniane w smaku, chyba że koś lubi to można je sobie dodać.
Podawać mocno słodzony!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz