Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie


Składniki :
2 kilogramy ziemniaków
2 kalafiory
świeży tymianek
2-3 ząbki czosnku
litr śmietany creme fraiche albo tłustej, kwaśnej śmietany
150 ml kremówki
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie :

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Kalafior dzielimy na nie wielkie różyczki, głąby odcinamy.
Mieszamy ze sobą dwa rodzaje śmietan z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i posiekanego czosnku.
Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków.
Przyprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym dobrze przyprawionym sosem.
W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Następnie obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 - 30 minut. Można posypać dobrym serem i świeżym koperkiem jak ktoś lubi.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails