Hamburgery domowe typowo po Amerykańsku





Składniki :

50 dag grubo zmielonej wołowiny
1 jajko
4 plastry bekonu
4 większe bułki ( nie muszą być świeże)
8 plastrów sera
1 większy pomidor
kilka listków sałaty
2 cebule ( jak ktoś lubi mogą być czerwone)
musztarda i ketchup do smaku
sól, świeżo zmielony pieprz i zioła prowansalskie

Przygotowanie :

Wymieszaj wołowinę z jajkiem i jedną drobno posiekaną cebulą, Przypraw solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi. Spróbuj czy Ci smakuje. Uformuj 4 steki, usmaż je na patelni, a najlepiej upiecz je na grillu, lub na ruszcie piekarnika.
Piecz je tak długo jak lubisz, dłużej jeśli stek ma być dobrze wypieczony, krócej jeśli ma być soczysty. Upiecz także bekon oraz bułki przekrojone na połówki.
Drugą cebulę pokrój cieniutko w krążki.
Na każdej połówce bułki połóż plaster sera i poczekaj aż się stopi.
Między dwie połówki bułki połóż stek, plasterki pomidora, krążki cebuli, bekon, oraz kruchą sałatę.
Na koniec polej musztardą i ketchupem.
Do takiego hamburgera pasują frytki z dobrą sałatą zrobioną z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, kiełek fasoli i świeżego ogórka.
Wszystko polać dobrym sosem vinegret.




Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails