Składniki :
2 kg śledzia, wypatroszonego, bez głowy i dobrze oczyszczonego, płetwy zostawiamy.
4 pokrojone w plasterki cebule
5 -6 liści laurowych
7 ziarenek ziela
200 ml octu ( można użyć octu winnego )
5 -6 liści laurowych
7 ziarenek ziela
200 ml octu ( można użyć octu winnego )
3 szklanki wody
sól i świeżo mielony pieprz
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie :
Śledzie posól, popieprz, obtocz w mące i usmaż na złoty kolor.
Przygotuj zalewę z octu i wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli i pieprzu.
Zagotuj wszystko i dodaj na koniec pokrojoną cebulę w pół krążki i gotuj przez 5 min.
Zalewą zalej śledzie i odstaw do ostygnięcia.
Gdy śledzie w zalewie będą zimne wstaw je do lodówki tak na dwa dni, by się przegryzły.
Są przepyszne i wspaniałe jako zakąska.
Gdy śledzie posiadają mlecz czy ikrę to również podsmaż na chrupko i dodaj do zalewy. To najbardziej uwielbiam.
0 komentarze:
Prześlij komentarz