Składniki :
ok 200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
250 - 300 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżeczki roztopionego masła
woda mineralna
Przygotowanie :
Mąkę wsyp do miski i zrób wgłębienie. Dodaj sól, całe jajka, mleko i cukier. Mieszaj powoli zagarniając mąkę z brzegów, co pozwoli ci uniknąć grudek. Dodaj masło, odstaw na 1 – 2 godziny przed smażeniem. Rozrzedź masę wodą, aby uzyskać konsystencję
śmietany,takiej 12 procentowej. Rozgrzej patelnię do naleśników na dużym ogniu, posmaruj ją roztopionym, sklarowanym masłem lub olejem. Większą łyżką rozprowadź je szybko na patelni. Naleśniki powinny być jak cieniutkie jak papier. Kiedy brzeg naleśnika zarumieni się, przewróć go na drugą stronę. Postaraj się, żeby naleśniki nie wystygły, kiedy przygotowujesz następne.
Farsz jabłkowy do naleśników:
Farsz jabłkowy do naleśników:
60 g masła
140 g cukru4 obrane jabłka, pokrojone na 8 części
sok z cytryny do smaku
cynamon
W rozgrzanym rondlu roztop masło, dodaj odrobinę cukru i gotuj aż się rozpuści. Obrane jabłka pokrój w cienkie ósemki i gotuj je w karmelu aż się zarumienią i zmiękną. Do tego wszystkiego proponuję sok z cytryny i cynamon do smaku.
W rozgrzanym rondlu roztop masło, dodaj odrobinę cukru i gotuj aż się rozpuści. Obrane jabłka pokrój w cienkie ósemki i gotuj je w karmelu aż się zarumienią i zmiękną. Do tego wszystkiego proponuję sok z cytryny i cynamon do smaku.
Zawiń naleśniki z farszem jabłkowym na swój sposób.
Ja proponuję skropić naleśniki sokiem z pomarańcza i podać z lodami waniliowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz