Rybny pasztet w cieście francuskim ze szpinakiem


Składniki :

70 - 80 dag szpinak
3 nieduże filety łososia
20 cienkich filetów z sandacza
30 dag ciasta francuskiego
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 łyżeczki migdałów
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie :

Szpinak rozmroź, odsącz na sicie. Na maśle zaszklij posiekaną cebulę i czosnek, na koniec dodaj szpinak i lekko podduś. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Łososia skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i popieprz.
Sandacza pokrój na małe kawałki i zmiksuj z sokiem z cytryny i śmietaną. Elegancko dopraw do smaku.
W podłużnej formie wyłóż ciasto francuskie i załóż brzegi na formę, tak aby lekko zwisały.
Włóż kolejne warstwy, filety z łososia, szpinak i zmiksowany sandacz.
Wszystko ładnie przykryj zwisającymi płatami ciasta.
Na wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem, ponakówaj wykałaczką i posyp migdałami.
Piecz przez około 50 min, w temperaturze 200 st.
Ostudź w formie. Potem włóż do lodówki na noc by się porządnie związał.








Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails