Składniki:
5 żółtek
3/4 kg mąki
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1-2 łyżki mocnego alkoholu - rum
szczypta soli
1 l oleju
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę.
Bardzo dobrze wyrobić tak by ciasto było mięciutkie i elastyczne.
Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na godzinkę.
Wyjąć i rozwałkować cieniutko, nożem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz