Składniki dla 8 osób:
ok 450 g sarka mascarpone
biszkopty Lady Fingers
2 łyżki koniaku
3/4 szklanki tłustej śmietanki
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mocnej kawy (espresso) w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy mascarpone , cukier oraz amaretto.
Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
W drugiej misce za pomocą ubijaczki ubijamy śmietankę, kiedy będzie już puszysta, dodajemy ją do masy z mascarpone.
Biszkopty delikatnie maczamy w espresso i układamy pojedynczą warstwą w kwadratowej lub okrągłej formie na nich dodajemy masę i posypujemy czekoladą. Ja osobiście robię to w kieliszkach do martini.
Moczymy w espresso pozostałe biszkopty a na nich rozprowadzamy pozostałą część masy z mascarpone i dokładnie wygładzamy, z wierzchu posypujemy czekoladą.
Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin..
0 komentarze:
Prześlij komentarz