

Składniki:
500 g świeżego fileta z łososia
pół pęczka posiekanego koperkuodrobinę siekanej natki pietruszki
2-3 filety anchois
czerwona cebulka drobno pokrojona w kostkę
czerwona cebulka drobno pokrojona w kostkę
świeży ogórek pokrojony w cieniutkie plastry
mała łyżeczka cieniuteńko pokrojonej papryczki chilli
3-4 łyżki majonezu
sok z 2 limonek
2 łyżki miodu
sól, świeży pieprz i mięta
sól, świeży pieprz i mięta
Przygotowanie:
Mięso łososia delikatnie opłukać i osuszyć, oddzielić od skóry. Sprawdzić i usunąć ewentualne ości. Filet posiekać razem z anchois. Wymieszać z koperkiem, bazylią i natką. Dodać sok z jednej limonki, sól, św. pieprz i posiekaną papryczkę chilli. Wymieszać z majonezem i sprawdzić smak. Odstawić. Sok drugiej limonki wymieszać z miodem i odrobiną soli, dodać posiekaną cebulę i wymieszać z 1 łyżką koperku. Tatara ułożyć na świeżym ogórku pokrojonym w cieniutkie plastry i udekorować ziołami.
Moja rada:
ja tatara podaję z avokado bez majonezu i anchois.
Dodaję pomidorki koktajlowe skropione octem balsamicznym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz