Rybne szaszłyki

Składniki:

Parę rodzajów filetów rybnych ( jak to lubi)
Najlepsze są te o zwartym mięsie.

Marynata:

0,5 łyżeczki oliwy z chili
łyżka octu winnego
łyżka miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
0,5 łyżeczki sosu rybnego
mała gałązka świeżego rozmarynu
parę listków bazylii świeżej
łyżka koncentratu pomidorowego
sok z jednej limonki

Przygotowanie:

Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie na 15-20min.
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Filety pokroić na duże kwadraty i ponadziewać na patyczki. Szaszłyki posmarować marynatą.
Nie żałować marynaty!!!
Ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i około 10 minut z każdej strony. Filety powinny być dobrze przypieczone z każdej strony, zanim zabierzemy się za przewracanie (dzięki temu z łatwością odejdzie od rusztu i się nie rozpadnie)
Na koniec skropić jeszcze sokiem z limonki i podawać z grzankami czosnkowymi w towarzystwie pomidorków koktajlowych i sałaty.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails