
Składniki :
1 kg młodej cukinii
150 g sera feta na wagę
jeden pęczek kopru
oliwa lub olej do smażenia
150g bułki tartej
mąka
150g bułki tartej
mąka
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć całą cukinię, posolić i odstawić na godzinę - max dwie, aż puści wodę. Na tej samej tarce zetrzeć fetę, a koper posiekać. Cukinię odsączyć, wycisnąć z wody i połączyć z serem, koprem i bułką tartą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem - wyrobić na jednolitą masę. Formować małe płaskie placuszki, ok. 5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Podawać na ciepło z dodatkiem gęstego sosu jogurtowego. Do dekoracji użyć świeżego tymianku, lub szczypiorku. Smacznego.
Przygotowanie :
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć całą cukinię, posolić i odstawić na godzinę - max dwie, aż puści wodę. Na tej samej tarce zetrzeć fetę, a koper posiekać. Cukinię odsączyć, wycisnąć z wody i połączyć z serem, koprem i bułką tartą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem - wyrobić na jednolitą masę. Formować małe płaskie placuszki, ok. 5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Podawać na ciepło z dodatkiem gęstego sosu jogurtowego. Do dekoracji użyć świeżego tymianku, lub szczypiorku. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz