
Składniki :
0,5 kg świeżego bobu
100 g suszonej szynki parmeńskie
dwa posiekane ząbki czosnku
Dwie cebule pokrojone w kostkę
100 ml wytrawnego białego wina
oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, pęczek posiekanego kopru
Przygotowanie :
Bób dokładnie umyj, gotuj go przez 10 min w osolonej wodzie, odcedź i odstaw. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i szynkę parmeńską.
Bób dokładnie umyj, gotuj go przez 10 min w osolonej wodzie, odcedź i odstaw. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i szynkę parmeńską.
Dodaj wcześniej podgotowany bób, sok z cytryny i wino. Gotuj, aż wino odparuje. Dopraw solą i pieprzem, posyp koprem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz