
Składniki:
300g mielonej wołowiny (można użyć mięsa drobiowego czy jagnięciny)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżka rodzynków
1 łyżka migdałów
1 łyżka sezamu
świeża natka pietruszki
świeża mięta
oliwa z oliwek
Ciasto:
świeża natka pietruszki
świeża mięta
oliwa z oliwek
Ciasto:
2 filiżanki mąki
1 filiżanka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto, mieszając mąkę z jogurtem. Odstawiamy na pół godziny. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i ziarna sezamu. Wkładamy zmieloną wołowinę, natkę pietruszki, świeżą miętę, skórkę otartą z cytryny oraz posiekane rodzynki i migdały. Smażymy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie farsz studzimy i wstawiamy do lodówki. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy fragmenty o kształcie koła. Na krążkach z ciasta kładziemy farsz. Brzegi smarujemy wodą i starannie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody.Gotowe, polewamy jogurtem i maślanym sosem, przyrządzonym z masła roztopionego na patelni, wymieszanego ze świeżą natką pietruszki, migdałami i rodzynkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz